After School social

Ideea organizarii unui “after school social” am avut-o in urma unor documentare vizionate si a unor deplasari pe teren, in diverse comunitati defavorizate, de la marginea oraselor mari ale tarii.

Locul unde se strang gunoaiele orasului este inconjurat, de obicei, de locuinte de multe ori improprii locuirii decente, in care traiesc multi copii saraci. Ei nu au un spatiu de studiu al lor, un spatiu in care sa-si faca temele. Majoritatea sunt copii marginalizati in societatea in care traim, desi toata lumea recunoaste ca ei nu au nicio vina. Multi nu reusesc sa ajunga la scoala decat pana la un anumit nivel. Au nevoie de ajutor in plus, au nevoie sa vada ca se poate trai si altfel, ca exista sansa si oportunitati de a iesi din acele conditii. Nu toti vor dori sau vor putea, dar daca macar cativa vor reusi, merita sa facem lucrurile sa se intample.

Este nevoie ca, macar o data sau de doua ori pe saptamana, o echipa de cativa voluntari competenti (2-3 persoane) sa poata ajunge in respectivele comunitati si sa desfasoare activitati educative cu teme diverse, in spatii care pot oferi conditii minime necesare.

Acesti voluntari trebuie sa aiba o specializare in curs sau finalizata in domeniul educatiei si sa aiba la dispozitie materiale didactice (o gama larga de rechizite, carti de lectura si de cultura generala, fise de lucru, planse, harti, jocuri, necesar pentru abilitati manuale, instrumente muzicale etc.).

Se ia in considerare faptul ca acesti copii nu pot fi conditionati sa participe la desfasurarea activitatilor de acest gen (ex. cum ar fi prezenta la scoala… cu profesori si intr-un anumit cadru, cum este sala de curs). Singurele motive pentru care si-ar dori sa frecventeze acest “after school social” sunt urmatoarele: se simt foarte bine acolo, se simt iubiti si apreciati, pot sa-si faca prieteni, pot lucra impreuna, pot invata lucruri foarte interesante, activitatile sunt foarte placute, vesele, pline de culoare… Accentul se pune pe vizual, interactivitate, afectiune, joc.

Cei care simt ca nu sunt capabili sa faca efectiv aceste lucruri, pot ajuta la strangerea de fonduri pentru materiale didactice sau chiar a rechizitelor, pot veni cu idei, pot discuta cu diferite persoane sau institutii/companii, prieteni… Important este sa-si doreasca sa ajute cu ceva.

Acest proiect este in lucru. El se desfasoara deja, cu bunavointa oamenilor care au dorit sa se implice, dar pentru a nu expune copiii si familiile lor, nu putem oferi, cel putin deocamdata, fotografii. Daca esti interesat cum poti si tu sa sprijini concret acest proiect, trimite-ne un mesaj.

Skills

Posted on

September 28, 2019

Submit a Comment

Your email address will not be published.